Obsah 02/2017

07.02.2017 00:00

No nekec! Normálne sme sa dopracovali k 50-temu číslu Abdonu...akože woooow, sama som hrdá, že sme to dotiahli až sem. Zvesela sa teda pusťme do výročného, dovolím si povedať poetického, čísla nášho chrumkavého mesačníka ;)

 

Editoriál

Šéfová v ňom veľmi trefne spomína Hermionin časovrat, ktorým vedela dohnať zameškané...joj ako by sa hodil aj mne...fakt neviem ako sa stalo že je už 7-ho. Veď toť len akoby včera bol ešte január :) Doskovej hry, ktorá sa spomína v úvode, som sa ako beta tester osobne zúčastnila a - vážení - toto bude mať gule, takže nasadiť face a ide sa v marci na fesťák. Prednáška/hra Abdon a AP šéfiek je povinná jazda!

Rekapitulácia čísla v skratke alias Navnaď sa, ma v úvode príjemne potešilo...pokračujme v tomto trende, prosím (a naozaj to nie je preto, že prvé dve spomenuté rubriky sú moje ;)

 

Téma mesiaca

Téma mesiaca - “Námraza” - je tentokrát chudobný príbuzný...človeka to proste napadne, keď porovná zástupcov rubriky Vlastná tvorba. Antonova obálka je skvelá s mierne hororovo-živočíšnym nádychom. MetaLenka prispela Fotografiou a Laya Mei kratučkou, metaforickou prózou Dieťa Zimy.

 

Seriál

Pokračujeme v našliapnutom tempe - všetky tri seriály prispeli svojou kapitolkou (Laya Mei - dievča v ohni - aj dvoma :) V seriáli Pod krídlami noci nastáva nepríjemný zvrat v Lorenovom tábore. Keď zomrie upír z Lorenovho klanu, budú trpieť viacerí. Podrobnosti nájdete v deji. Tomáš Beník v Smrť prichádza nečakane, naopak, dej spomalil a detektív Bystriansky si vychutnáva obhliadku miesta činu a nie moc dobrovoľne sa dáva na výpomoc. MetaLenka Upíří sestry smeruje do čoraz zaujímavejších vôd...tentokrát sledujeme Kate v jej hoteli (áno, vlastní hotel...prekvapivý fakt, že?), ako sa stane svedkom dosť zaujímavého (z)javu...prezradím len, že sa je na čotešiť.

 

Vlastná tvorba

Tak tu sa snáď Santovi roztrhlo vrece...8 kúskov, z čoho až dva sú prózy. Zoberieme to teda skratkou: Simona Gray prispela básňou Ilúzia ilúzie a prózou Dobrú noc, pán prezident (prezident ma dostal...musím napísať Simone koment, že čo to vlastne bol za koniec...inak chválim, výborné). Tomáš Beník fušuje do poézie dielkom Bohém, Bocian pridal Hviezdu, Elizabeth Koľajnice spomienok a Ľadovú kráľovnú. Ďalej tu máme Charlieho s Requiem v G mol a Layu Mei s Hudbou smrti. Skupinku spisovateľských šialencov uzatvára Romanus Von Rayne s Klávesnicokresbou - dielko super, len mi do hlavy nejde ten názov...aj jemu musím napásať koment :) Z básní ma najviac emočne dostala Laya Mei...a vás?

 

Bylinky/nebylinky

Nová stála rubrika - vitaj na svete! Inšpirácia jednoznačne Prosimírom, ale jeho šmrnc to nemá :( Pokúsim sa teda aspoň približovať...áno, dedukcia správna, rubrika je moja a snažím sa v nej priblížiť aktuálne zbierané (na daný mesiac) bylinky i nebylinky, liečivé i škodiace. V tomto prípade ide o Imelo biele. Čo môžete očakávať? Prudko faktografický štýl, ktorý sa budem snažiť v budúcnosti odľahčiť, zopár obrázkov pre predstavivosť a užitočné (dúfam) info k zberu, sušeniu a použitiu. Varovanie pre umeleckýštýlmilujúce publikum! Môj prvý pokus vás môže otráviť, rovnako ako imelo ;)

 

Súťaž

Normálne sa nám niekto do súťaže prihlásil...síce len jeden kus, ale o to sladšia a jednoduchšia je výhra, nie? Vianočná verzia hry Far Cry 4 je v podaní Marťas6002 k “zakousnutí”. Vrelo odporúčam.

 

Ochotníce divadlá

Rubrika zmŕtvychvstala z popola….Faliane Simen si môže do “medzimenia” pridať fénix. Folklórne Veličianske ochotnícke divadlo približuje jedno z mála divadiel, ktoré je na Slovensku úspešné s čisto ortodoxne klasickými hrami ako Kubo, Ženský zákon a pod. Odporúčam hlavne obrázky, pretože ich scéna je NÁDHERNÁ...kulisy, kostými...proste wow! Samo, že aj text je čítaniaschopný a dokonca pribudla aj sekcia s mapkou pre lepšiu orientovanosť čitateľstva. Dobrú chuť k tejto mlske :)

 

Na záver len želanie, že sa chcem dožiť 100-tého čísla...krásne februárové čítanie, priatelia.

 

-Faliane Simen-

 

Kontakt

Časopis Abdon

casopisabdon@gmail.com

Vyhľadávanie

© 2012 Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si web stránku zdarma!Webnode